Tillåt oss presentera: Siegfried Lenz

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Lenz
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Foto: Ingrid von Kruse

Nu har vi önskat god jul i nästan hela februari också. Det är dags för något nytt och varför inte passa på att presentera vår tredje författare och bok? Den 17 mars kommer  Siegfried Lenz En tyst minut från 2008 på svenska hos oss. Den dagen blir Lenz också 84 år och nästa år är det 60 år sedan hans första roman kom ut, så det känns lite förmätet att presentera honom här. Det är ju inte direkt en debutant som vi bestämt oss för att ge ut…

Siegfried Lenz föddes 1926 i Ostpreussen. Efter studenten 1943 blev han som nästan alla i sin generation soldat. I slutet av kriget deserterade han och hamnade i engelsk krigsfångenskap där han jobbade som tolk. Efter kriget studerade han i Hamburg och arbetade sedan som journalist. I Sverige är Lenz kanske framför allt känd för sina episka romaner som t.ex. Förhistorien och Tysktimmen (en 1001:a precis som Upptäckten av currywursten), romaner som behandlar individens skuld och ansvar.

En tyst minut skiljer sig emellertid från de flesta av hans tidigare böcker: det är nämligen Lenz första kärlekshistoria. I boken får vi möta Christian och Stella en varm sommar på en badort vid kusten. Christian arbetar för sin far i hamnen och stöter av en slump ihop med sin lärarinna. De dansar på strandfesten i Hirtshafen, gör utflykter till Fågelön och läser William Faulkner under tallarna nere vid stranden. I En tyst minut är det Christian som berättar om deras sommar tillsammans. Den sommar som skulle bli Stellas sista.

Läs mer om Lenz på författarsidan och mer om boken på boksidan.

/Johan

http://www.youtube.com/watch?v=tuevG8Tgtcs

I En tyst minut får vi möta Christian och Stella en varm sommar på en badort vid kusten. Christian arbetar för sin far i hamnen och stöter av en slump ihop med sin lärarinna. De dansar på strandfesten i Hirtshafen, gör utfl ykter till Fågelön och läser William Faulkner under tallarna nere vid stranden. I En tyst minut är det Christian som berättar om deras sommar tillsammans Den sommar som skulle bli Stellas sista.

Lämna ett svar