Förlaget

Förlaget grundades 2008  och ger ut berättelser av tyskspråkiga författare. Vi vill ge människor som inte kan läsa på tyska en möjlighet att ta del av alla roliga, tragiska, spännande, vansinniga och fantastiska historier från Tyskland, Österrike och Schweiz vilka aldrig nått Sverige.

Hösten 2014 breddade vi vår verksamhet och började även att ge ut svenska författare. I den här fasen var det tänkt att vår utgivning till cirka 40 % skulle bestå av svensk originallitteratur och 60 % skulle vara tyskspråkig litteratur översatt till svenska.

Hösten 2019 breddade vi vår utgivning ytterligare i och med översättningen av Einar Karásons Stormfåglar. I december 2020 köpte vi också översättningsrättigheterna till Elísabet Jökulsdóttirs Den kalla aprilsolen som vann det isländska litteraturpriset 2020.

Vårt förlagsmotto: Publiktillvänd kvalitetslitteratur.

 

Här nedan följer en kort förlagshistorik:
 

Förlaget grundas 2008 av översättarna Johan Thorén och Jörn Lindskog och under september 2009 gav vi ut vår två första titlar: Upptäckten av currywursten av Uwe Timm och Mjölk och kol av Ralf Rothmann.

I mars 2010 kom Siegfried Lenz En tyst minut och i slutet av oktober 2010 kom Selma Mahlknechts Ingen fara, Tanja Langers Cap Esterel och Uwe Timms I skuggan av min bror.

2011 inledde vi med Vilken teater! av Siegfried Lenz och fortsatte under hösten med Peter Stamms Sju år, Benedict Wells En vecka i Berlin och Ricarda Junges Stalinhusen. Under sommaren 2011 gav vi dessutom ut Upptäckten av currywursten och En tyst minut i pocket.

Under våren 2012 gav vi ut Uwe Timms Vännen och främlingen, Sabrina Janeschs prisbelönta Kattbergen, och Martin Suters Small world. Under hösten fortsatte vid med vår pocketserie och gav ut Uwe Timms I skuggan av min bror och Peter Stamms Sju år. I december följde Astrid Rosenfelds Adams arv och Markus Feldenkirchens En irländsk dagbok. 

Under 2013 utkom bland annat Angelika Klüssendorfs flickan, Thommie Bayers Fallers stora kärlek, och Sabine Grubers Mira och Irma. I pocketserien utkommer Sabrina Janesch Kattbergen och Martin Suters Small World.  Inför sommaren ger vi dessutom ut några av våra tidigare titlar som e-bcker.

Under hösten 2013 följde Edgar Hilsenraths Ruben Jablonskis äventyr och 2014 gav vi ut Sabine Grubers Mira och Irma och en nyöversättning av Marlene Haushofers klassiker Väggen, som blir starten på vår nya klassikerserie. Hösten 2014 kom så vår första svenska roman Victoria Larssons ETT NORRLÄNDSKT TRAUMA och i december gav vi ut Man Booker-nominerade Peter Stamms hyllade debut Agnes.

I spåren av den omstrukturering som påbörjades hösten 2013, och som har lett till en breddad utgivning övertog Jörn Lindskog under våren 2014 samtliga aktier i förlaget.

Kontakta oss gärna på info@thorenochlindskog.se

Detta inlägg har en kommentar

Kommentarer är stängda.