Författarna

Thommie Bayer

Thommie Bayer är född 1953 i Esslingen. I början av 70-talet gick han på konsthögskolan i Stuttgart. Från mitten av 70-talet tog musiken en allt större plats i hans liv och han släppte en rad skivor, först i duon Thommie und Thomaske och senare som soloartist. Parallellt med musikkarriären började han skriva och i slutet av 70-talet debuterade han som författare. Under 80-talet valde han att koncentrera sig på sitt skrivande och 1991 kom romanen Das Herz ist eine miese Gegend (Hjärtat är ett taskigt ställe) som blev hans publika genombrott. Bayer har gett ut över 15 romaner.

Fallers stora kärlek är Thommie Bayers första bok på svenska.

Idag lever Thommie Bayer i närheten av Freiburg.

Bokomslagen i högupplöst format.

 

 

Magnus Cadier

Magnus Cadier är utbildad bokbindare, han har också studerat litteraturvetenskap i Göteborg och gått Bibliotekshögskolan i Borås. Idag arbetar han som bibliotekarie och bor på Österlen.

November har trettioen dagar är Magnus Cadiers debutroman.

Bokomslag och författarporträtt i högupplöst format.

 

 

Markus Feldenkirchen

Markus Feldenkirchen är född 1979 i Bergisch Gladbach. Efter gymnasiet studerade Feldenkirchen statsvetenskap, historia och litteratur i Bonn och New York samt journalistik i München. Sedan 2004 arbetar han på den välrenommérade tidskriften Der Spiegel, där han är t.f. chef på redaktionen i Berlin. Han är även bisittare i tv-showen Stuckrad Late Night. Feldenkirchen har flera gånger belönats för sin journalistik med fokus på Tyskland, EU och finanskrisen. En irländsk dagbok är Feldenkirchens debut.

Bokomslag och författarporträtt i högupplöst format.

 

 

Arno Geiger

Arno Geiger är född 1968 i Österrike. Hans första roman kom ut 1997 på det tyska förlaget Hanser och han har sedan debuten gett ut ett flertal romaner. 2007 gav han ut romanen ES GEHT UNS GUT (»Vi har det bra«) som samma år vann Tyska bokpriset.

Geiger_2014_Gruffot_2_bearb

Foto: D.P. Gruffot

DEN GAMLE KUNGEN I EXIL blev Arno Geigers stora genombrott bland den breda publiken och har sålt i över 600 000 ex. sedan den kom ut 2011. Idag bor Arno Geiger i Wien.

 

 

Sabine Gruber

Sabine Gruber är född 1963 i Meran i tyskspråkiga Sydtyrolen i Italien. Efter studenten studerade hon tyska, historia och statskunskap i Innsbruck och Wien. Mellan 1988 och 1992 undervisade hon vid universitetet i Venedig. Utöver prosa skriver hon också dramatik och lyrik.

Idag lever Sabine Gruber i Wien. Och är kanske den viktigaste österrikiska författaren i generationen efter nobelpristagaren Elfriede Jelinek.

 

 

Marlen Haushofer

Marlen Haushofer föddes 1920  i Frauenstein och dog i cancer 1970, inte ens femtio år fyllda. Hennes litterära produktion består av såväl noveller, barn- och ungdomsböcker samt ett flertal romaner. VÄGGEN, som nog kan sägas vara hennes mest kända verk, har översatts till 18 språk och fler kommer säkert att följa.

Marlen Haushofer var gift två gånger med Manfred Haushofer och paret hade två barn.

Bokomslag i högupplöst format.

 

 

Edgar Hilsenrath

Under Andra världskriget skickades Edgar Hilsenrath med sin familj till ett judiskt getto i Ukraina. Efter kriget flyttade han först till Palestina och sedan till New York via Frankrike. I New York bor han i nästan 25 år innan han 1975 återvänder till Tyskland.

Hilsenrath är en helt egen berättarröst i den tyska efterkrigslitteraturen. Han har skrivit en rad bästsäljare, bl. a. Natt och Nazisten och frisören. Under senare år har man återupptäckt Hilsenrath på kontinenten och mängder av läsare har lärt sig att älska hans absurda, komiska och skakande berättelser.

Das Märchen vom letzten Gedanken (Sagan om den sista tanken) är ett annat viktigt verk av Hilsenrath som förtjänar att nämnas. Det kom ut 1989 i Tyskland och har översatts till ett tiotal språk och berättar om folkmordet på armenierna.

Förutom Ruben Jablonskis äventyr finns även sedan tidigare romanerna Natt och Nazisten och frisören på svenska (utgivna på andra förlag).

I dag lever Edgar Hilsenrath i Berlin.

 

 

Sabrina Janesch

Sabrina Janesch är född 1985 i Gifhorn. Hon har studerat kreativt skrivande och journalistik i Hildesheim och polska i Krakow. Janesch debuterade 2010 med Kattbergen som utsågs till bästa debutroman i Tyskland och har för den fått en rad priser, bl.a. Anna Seghers-priset och Mara Cassens-priset. Dessutom har hon varit stadsskrivare i Gdansk. 2012 kom hennes andra bok ut i Tyskland.

Idag lever Sabrina Janesch i Münster.

Författarporträtt och bokomslag i högupplöst format.

 

 

Ricarda Junge

Ricarda Junge är född 1979 i Wiesbaden. Hon har gått författarutbildningen i Leipzig och läste därefter teologi i Frankfurt am Main. Efter examen har hon arbetat som journalist och författare.

Junge debuterade 2003 med Silberfaden (Silvertråd) och har fram till idag gett ut fyra böcker. Stalinhusen är hennes senaste.

Idag lever Ricarda Junge i Berlin.

Författarporträtt och bokomslag i högupplöst format.

 

 

Malin Kivelä

Malin Kivelä är född 1974 i Helsingfors och debuterade 2002 med romanen Australien är också en ö. Utöver romaner skriver hon även dramatik och barnböcker. Malin Kivelä är en av de personligaste och starkaste rösterna i dagens finlandssvenska litteratur. Läs mer om Malin på Wikipedia.

Foto: Niklas Sandström

Hösten 2019 tilldelades Malin Kivelä Svenska Yles litteraturpris för Hjärtat.

Författarporträtt och bokomslag i högupplöst format.

 

 

Angelika Klüssendorf

Angelika Klüssendorf är född 1958 i Ahrensburg. 1961 flyttade familjen från Västtyskland till Leipzig i DDR, där Klüssendorf levde fram till 1985. Hon utbildade sig till agrartekniker och mekaniker och grundade i början på 80-talet en litteraturtidskrift. Strax därpå ansökte Klüssendorf om utresetillstånd och fick så småningom lämna DDR och flyttade till Västberlin. Hon debuterade 1990 och har skrivit ett flertal romaner och noveller med liknande tematik som i flickan – unga flickor som växer upp i kärlekslösa hempräglade av våld, missbruk och alkoholism. För flickan nominerades Angelika Klüssendorf till Tyska bokpriset 2011. Idag lever Angelika Klüssendorf på landet strax söder om Berlin.

Författarporträtt och bokomslag i högupplöst format.

 

 

Tanja Langer

Tanja Langer är född 1962  i Wiesbaden i Tyskland och har bl.a. studerat litteratur och konst i Paris, München och Berlin. Hon är även utbildad fotograf och har jobbat som pressfotograf. Under större delen av 90-talet var hon även verksam som regissör på olika teatrar i Berlin.

I början av 1990-talet publicerade hon en rad teaterstycken och 1999 kom hennes debutroman Cap Esterel som fick ett mycket fint mottagande av en enig kritikerkår som utropade henne, tillsammans med författare som Karen Duve och Judith Hermann, till en av förgrundsgestalterna i den litterära strömningen som har kallats Fräuleinwunder (”tjejundret”).

I början av 2000-talet började hon intressera sig för modern musik och hon inledde ett samarbete med olika kompositörer. Samarbetet har bl.a. lett fram till Kleist, en opera om författaren och dramatikern med samma namn. Kleist är även en central figur i Tanja Langers nästa roman som kommer 2011 i Tyskland.

Fram till idag har det hunnit bli fyra romaner. Och nästa år kommer hennes femte.

Sedan 1986 lever Tanja Langer i Berlin.

Författarporträtt och bokomslag i högupplöst format.

 

 

Victoria Larsson

_DSC7483-2-2-2

Foto: Grit Siwonia

Victoria Larsson föddes i Uppsala och växte upp i norra Norrland. Mellan 1994 och 2007 bodde hon i USA, där hon studerade psykologi och litterär gestaltning och hade alla möjliga jobb. Idag bor Victoria i Berlin, där hon arbetar som yogalärare och skriver på sin andra roman.

Bokomslag och författarporträtt i högupplöst format.

 

 

Siegfried Lenz

Siegfried Lenz föddes 1926 i Ostpreussen. Efter studenten 1943 blev han som nästan alla i sin generation soldat. I slutet av kriget deserterade han och hamnade i engelsk krigsfångenskap där han jobbade som tolk. Efter kriget studerade han i Hamburg och arbetade sedan som journalist och redaktör på Die Welt.

Ceci n'est pas Siegfried Lenz

 

 

Foto: Ingrid von Kruse

Siegfried Lenz var en av medlemmarna i Gruppe 47 tillsammans med bland andra Günter Grass och Heinrich Böll. Han anses vara en av Tysklands främsta författare under efterkrigstiden.

Han debuterade 1951 med romanen Es waren Habichte in der Luft (inte på svenska) och har utöver ett femtontal romaner och nästan lika många novellsamlingar även skrivit dramatik, essäer och en barnbok.

I Sverige är Siegfried Lenz kanske allra mest känd för sina episka romaner Tysktimmen (Norstedt) och Förhistorien (Norstedt) i fin översättning av Brita Edfelt.

Siegfried Lenz skriver fortfarande och arbetar för tillfället på en novell med namnet Die Maske. Thorén och Lindskog gav 2010 gav ut hans näst senaste bok, En tyst minut och den 17 mars på Lenz 85-årsdag är det dags för den senaste: Vilken teater!

Författarporträtt och bokomslag i högupplöst format.

 

 

Selma Mahlknecht

Selma Mahlknecht föddes 1979 i Meran i Sydtyrolen, den tysktalande delen av Italien. Efter gymnasiet flyttade hon till Wien och studerade drama. Hon har gett ut flera novellsamlingar och även skrivit dramatik för teater och tv. 2009 kom hennes debutroman Ingen fara på svenska här hos oss. Hennes andra roman, Helena, kommer ut i Tyskland under 2010.

Foto: Kurt Gritsch

Selma Mahlknecht har fått en hel rad litteraturpriser både i Sydtyrolen och Österrike och bland annat varit s.k. stadsskrivare  i Kitzbühel hösten 2008.

Idag lever Selma Mahlknecht i Rabland (Sydtyrolen) och Wien.

Författarporträtt och bokomslag i högupplöst format.

 

 

Johan Nilsson

Fotograf: Elsa Kvint

Johan Nilsson är översättare, krönikör i GP och författare, och debuterade 2003 med Koka makaroner: om att bli pappa. 2009 kom hans roman Två sjöar ut. Hans nya bok Göteborgs schamaner är en Göteborgsroman som berättar om nutid och dåtid.

Författarporträtt och omslag i högupplöst format.

 

 

Ulrich Plenzdorf

Ulrich Plenzdorf föddes 1934 i Berlin, i slutet av 50-talet började han på filmhögskolan i Potsdam, efter avslutade studier började han skriva filmmanus. Hans stora genombrott kom med filmen ”Legenden om Paul och Paula”, 70-talets stora kultfilm i DDR. Inte minst för att den både var en äkta ”love story” och samhällskritisk, så samhällskritisk att den hotades av totalcensur, och det var i slutänden Honecker personligen som avgjorde att den fick visas.

Bokomslag i högupplöst format.

 

 

Ana Porss

Ana Porss är född 1960 och uppvuxen i Alingsås. Hon har också bott i Göteborg, i Västberlin på 80-talet och i den norska kuststaden Bergen. Idag bor Ana Porss i Stockholm och jobbar vid sidan av sitt författarskap som lärare på deltid. Ana Porss har en ämneslärarexamen i tyska och svenska och har dessutom gått på Författarskolan vid Lunds universitet.

_DSC1181-ana_porss_portrait

Foto: Urban Wedin

Ana Porss debuterade 2005 med den historiska romanen Utan fräls oss ifrån ondo. BLÅ FLICKA är hennes fjärde roman (och den första hos Thorén & Lindskog).

Bokomslag och författarporträtt i högupplöst format.

 

 

Ralf Rothmann

Ralf Rothmann föddes 1953 i Schleswig och växte upp i Ruhrområdet. Efter en utbildning till murare flyttade han i mitten av 70-talet till Berlin där han bl.a. har jobbat på sjukhus och tryckeri, och kört taxi. Rothmann debuterade 1984 med lyrikbandet Kratzer. Han har även skrivit dramatik och noveller, men idag är han framför allt känd som romanförfattare. Rothmann är en epiker av klassiskt snitt, och kan kanske sägas vara en, som det hette under 1900-talet i Sverige, arbetarförfattare och autodidakt. Han har tilldelats flera stora litteraturpriser, som till exempel Henrich Böll-priset 2005, Max Frisch-priset 2006 och Hans Fallada-priset 2008.

Rothmann skildrar ofta vardagen med ömhet, även om lyckan hänger på en skör tråd och olyckan lurar runt hörnet. Men det är kärleken som gör att livet går vidare. Det kanske mest centrala och återkommande temat i hans författarskap är dock sökandet, och att våga gå sin egen väg.

På svenska finns en novell av Rothmann publicerad i novellsamlingen Tyskland berättar med urval och förord av Lotta Lundberg (Bokförlaget Tranan).

Vår översättning av Rothmanns Mjölk och kol kom ut den 15 september 2009.

Bokomslag i högupplöst format.

 

 

Astrid Rosenfeld

Astrid Rosenfeld föddes 1977 i Köln. Efter gymnasiet tillbringade Rosenfeld två år i Kalifornien innan hon flyttade till Berlin för att utbilda sig till skådespelare. Därefter har hon haft olika jobb i filmbranschen, bl.a. med stor framgång som castingagent. Samtidigt började hon skriva på det som skulle bli den stora succén Adams arv. 2013 kom hennes andra bok ut i Tyskland.

Idag lever Astrid Rosenfeld i Berlin.

Bokomslag i högupplöst format.

 

 

Peter Stamm

Peter Stamm föddes 1963 i Scherzingen i Schweiz och har bott i bl.a. New York, Paris och London. Stamm utbildade sig till ekonomiassistent och arbetade några år i yrket innan han började studera bl.a. anglistik, psykologi och informatik. 1990 avbröt han studierna för att på heltid arbeta som frilansjournalist och författare.

Copyright Gaby Gerster

Foto: Gaby Gerster

Peter Stamm debuterade 1998 med romanen Agnes som direkt blev en stor succé. Sedan debuten har Stamm skrivit ett tiotal böcker, radioteater och teaterstycken. Hans böcker har översatts till 37 språk.

I centrum av Peter Stamms författarskap står livets vardag och sökandet efter kärlek och lycka. Stamm är också känd för sitt språk, präglat av enkelhet och klarhet.

Peter Stamm lever idag i Winterthur i Schweiz och betraktas som en av Schweiz och Europas viktigaste författare.

Författarporträtt och bokomslag i högupplöst format.

 

 

Martin Suter

Martin Suter är född 1948 i Zürich.  Efter utbildning till copywriter och några år som art director på en reklambyrå, började Martin Suter skriva och försörjde sig som kolumnist och journalist under flera år, innan han debuterade med romanen Small World.

Martin Suter har gett ut ett tiotal bästsäljande romaner och en rad novellsamlingar och krönikor samt även en handfull teaterstycken. Small World är den första fristående delen i Suters neurologiska trilogi, som alla behandlar olika typer av
identitetskriser.

Idag lever Martin Suter i Spanien och Guatemala och är en av Schweiz populäraste författare.

Bokomslag i högupplöst format.

 

 

Uwe Timm

Uwe Timm föddes 1940 i Hamburg där han till en början fortsatte i faderns fotspår och utbildade sig till körsnär. Efter bara några år i yrket bestämde han sig för att läsa in gymnasiet i Braunschweig och det var under den här perioden som han började skriva. Efter gymnasietiden flyttade han till München där han studerade filosofi och germanistik och var aktiv i 68-rörelsen. München har sedan dess varit hans fasta punkt, men han har också bott kortare perioder i bl.a. Paris, Rom och New York.

Den första romanen, Heißer Sommer (inte på svenska ännu), kom ut 1974 och är en unik skildring av den tyska 68-rörelsen inifrån. Sammanlagt har Timm hunnit ge ut ett 20-tal böcker och även skrivit en del filmmanus. Det stora genombrottet kom i början av 90-talet med Die Entdeckung der Currywurst (Upptäckten av currywursten), och idag är han en av de mest kända och framgångsrika författarna i Tyskland.

Uwe Timm är en berättare som skildrar de stora förändringarna i det tyska samhället efter andra världskriget. Han gör det emellertid med små penseldrag och kärleksfulla beskrivningar av karaktärer och miljöer. Timm väver ofta ihop verkliga händelser och stora sammanhang med fantasifulla detaljer. Resultatet blir märkliga och spännande berättelser om mer eller mindre vardagliga situationer.

Till dags dato har Thorén & Lindskog gett ut Upptäckten av currywursten (2009), I skuggan av min bror (2010) och Timms fina bok Vännen och främlingen (2012) om hans vänskap med Benno Ohnesorg, som sköts ihjäl av polis vid en demonstration 1967 i Västberlin.

På svenska finns dessutom barnboken Kalle Knorr på kapplöpningsbanan (Berghs) och romanen Ormträdet (Natur och Kultur).

Uwe Timm är medlem i Tyska akademien för språk och diktning (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung) och Tyska PEN.

Författarporträtt och bokomslag i högupplöst format.

 

 

Benedict Wells

Benedict Wells är född 1984 i München. Efter skolgången på olika internat i Bayern, flyttade han till Berlin och började skriva samtidigt som han försörjde sig med diverse ströjobb, bl. a. som tv-redaktör.


Wells debuterade 23 år gammal med den kritikerrosade romanen Becks letzter Sommer (Becks sista sommar) och var den yngste debutanten någonsin på Diogenes, Europas största skönlitterära förlag. Året efter debuten kom En vecka i Berlin som Wells skrev redan när han var 19 år. Hösten 2011 utkommer hans tredje roman i Tyskland.
Benedict Wells lever idag i Barcelona, men är trots detta FC Bayern-fan och glädjer sig över Champions League-segern.

Författarporträtt och bokomslag i högupplöst format.

Detta inlägg har 7 kommentarer

Kommentarer är stängda.