Författarna

UweTimm_Poket_Bruder.indd

Omslag till I skuggan av min bror (pocket) (300 dpi)

Vännen och främlingen framsida 300 dpi

Omslag till Vännen och främlingen (300 dpi)

Upptäckten av currywursten - pocketomslag

Omslag till Upptäckten av currywursten (pocket) (300 dpi)

TL Timm I skuggan av min bror

Omslag till I skuggan av min bror (300 dpi)

Omslag till Upptäckten av currywursten (300 dpi)

TundL_UweTimm_300

 

Uwe Timm (300 dpi)

Uwe Timm

Uwe Timm föddes 1940 i Hamburg där han till en början fortsatte i faderns fotspår och utbildade sig till körsnär. Efter bara några år i yrket bestämde han sig för att läsa in gymnasiet i Braunschweig och det var under den här perioden som han började skriva. Efter gymnasietiden flyttade han till München där han studerade filosofi och germanistik och var aktiv i 68-rörelsen. München har sedan dess varit hans fasta punkt, men han har också bott kortare perioder i bl.a. Paris, Rom och New York.

Den första romanen, Heißer Sommer (inte på svenska ännu), kom ut 1974 och är en unik skildring av den tyska 68-rörelsen inifrån. Sammanlagt har Timm hunnit ge ut ett 20-tal böcker och även skrivit en del filmmanus. Det stora genombrottet kom i början av 90-talet med Die Entdeckung der Currywurst (Upptäckten av currywursten), och idag är han en av de mest kända och framgångsrika författarna i Tyskland.

Uwe Timm är en berättare som skildrar de stora förändringarna i det tyska samhället efter andra världskriget. Han gör det emellertid med små penseldrag och kärleksfulla beskrivningar av karaktärer och miljöer. Timm väver ofta ihop verkliga händelser och stora sammanhang med fantasifulla detaljer. Resultatet blir märkliga och spännande berättelser om mer eller mindre vardagliga situationer.

Till dags dato har Thorén & Lindskog gett ut Upptäckten av currywursten (2009), I skuggan av min bror (2010) och Timms fina bok Vännen och främlingen (2012) om hans vänskap med Benno Ohnesorg, som sköts ihjäl av polis vid en demonstration 1967 i Västberlin.

På svenska finns dessutom barnboken Kalle Knorr på kapplöpningsbanan (Berghs) och romanen Ormträdet (Natur och Kultur).

Uwe Timm är medlem i Tyska akademien för språk och diktning (Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung) och Tyska PEN.