Författarna

En tyst minut - pocketomslag

Omslag till En tyst minut (pocket) (300 dpi)

Omslag till Vilken teater! (300 dpi)

En tyst minut av Siegfried Lenz

Omslag till En tyst minut (300 dpi)

Siegfried Lenz

Siegfried Lenz (foto: ©Ingrid von Kruse) (300 dpi)

Texter

Berätta, så förstår du bättre – översatt intervju med Siegfried Lenz i Die Zeit, maj 2008 (PDF) (TXT)

 

Om åldrande – Siegfried Lenz tacktal vid utdelningen av Premio Nonino-priset 2010 (PDF) (TXT)

Siegfried Lenz

Siegfried Lenz föddes 1926 i Ostpreussen. Efter studenten 1943 blev han som nästan alla i sin generation soldat. I slutet av kriget deserterade han och hamnade i engelsk krigsfångenskap där han jobbade som tolk. Efter kriget studerade han i Hamburg och arbetade sedan som journalist och redaktör på Die Welt.

Siegfried Lenz var en av medlemmarna i Gruppe 47 tillsammans med bland andra Günter Grass och Heinrich Böll. Han anses vara en av Tysklands främsta författare under efterkrigstiden.

Han debuterade 1951 med romanen Es waren Habichte in der Luft (inte på svenska) och har utöver ett femtontal romaner och nästan lika många novellsamlingar även skrivit dramatik, essäer och en barnbok.

I Sverige är Siegfried Lenz kanske allra mest känd för sina episka romaner Tysktimmen (Norstedt) och Förhistorien (Norstedt) i fin översättning av Brita Edfelt.

Siegfried Lenz skriver fortfarande och arbetar för tillfället på en novell med namnet Die Maske. Thorén och Lindskog gav 2010 gav ut hans näst senaste bok, En tyst minut och den 17 mars på Lenz 85-årsdag är det dags för den senaste: Vilken teater!