TL006

Översättare: Jörn Lindskog
Formgivare: Laurenz Bick

Bandtyp: Danskt band
Antal sidor: 162
ISBN: 978-91978106-3-0

Utgiven: september 2010

I skuggan av min bror – Uwe Timm

I december 1942 ansluter sig Karl-Heinz Timm, 18 år gammal, frivilligt till Waffen-SS. Han blir soldat i SS-Totenkopf-divisionen och skickas till östfronten. Redan 1943 får han båda benen bortskjutna och amputerade, och kort därpå dör han på ett lasarett i Ukraina. Allt som blir kvar av Karl-Heinz är en låda med en kam, tandkräm, medaljer, några brev och en dagbok.

Uwe Timm tecknar i boken I skuggan av min bror ett porträtt av brodern Karl-Heinz. Utifrån breven, dagboken och författarens egna minnen berättar han här broderns historia, en historia som samtidigt är Tysklands, familjens och författarens egen. Det är en lågmäld och ärlig uppgörelse med nazitiden och krigets vansinne, men också med 68-rörelsen som författaren själv var en del av. Boken är ett försök att utforska gråzonerna mellan det onda och det goda.

I skuggan av min bror är en av de mest fullödiga, viktigaste och mest drabbande tyska romaner jag läst sedan Heinrich Böll tvingades lägga ner pennan„, Crister Enander, Tidningen Kulturen

I skuggan av min bror är en pärla som går till litteraturhistorien som en av de stora skildringarna av kriget och dess konsekvenser“, Anders Lagerquist, Dalarnas Tidningar

Svenska recensioner på nätet: Dalarnas Tidningar, Tidningen Kulturen, Sydsvenskan, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet (recension av tyska utgåvan)

Dessutom har boken recenserats i Ystads Allehanda den 27 oktober 2010, Norrköpings Tidningar den 25 november 2010

Klicka här för att läsa ett utdrag ur I skuggan av min bror

Förklaring av begrepp och förkortningar som används i boken