Två nya för sommaren: Kattbergen och Small World

Det ska tydligen vara sommar, även om det är svårt att tro det när man tittar ut. I vilket fall så kan det väl vara på plats med lite nya böcker: Kattbergen av Sabrina Janesch och Small World av Martin Suter.

Kattbergen är utan tvivel den bok som hyllades mest av alla 2010 års debuter i Tyskland. Sabrina Janesch fick pris efter pris och när man läser, förstår man varför. Hon skriver i en magisk-realistisk tradition och vi får följa med den unga journalisten Nele från Berlin till Polen och vidare till Ukraina. Samtidigt berättas också Neles morfars historia och om hur han strax efter kriget fick fly från det som då var Galizien och idag är Ukraina. En perfekt bok för den som, så här i EM-tider, vill veta lite mer om Polen och Ukraina, och samtidigt få en spännande historia på köpet. Kattbergen är översatt av Victoria Johansson Ramirez.

Small World har några fler år på nacken, men är faktiskt också en debutbok. Men sedan dess har Martin Suter hunnit med en lång rad böcker och etablerat sig som Schweiz bäst säljande författare. Small World är historien om en rik och mäktig schweizisk familj, en fallstudie över Alzheimers och sist men inte minst en otroligt spännande thriller. Perfekt för hängmattan, helt enkelt. Översättare är Sofia Lindelöf.

Sabrina Janesch kommer för övrigt också till bokmässan i Göteborg i höst och medverkar bland annat i ett seminarium med Ingrid Elam, Theodor Kallifatides och den rumänske författaren Norman Manea (som kommer ut på förlaget 2244). Mer information finns på bokmässans hemsida här.

/Johan

Detta inlägg har en kommentar

  1. Florence

    Låter spännande! Längtar till semester och tid för nöjesläsning!

Lämna ett svar