Uwe och Norbert om fakta och fiktion

Mellan fakta och fiktion

Norbert Gstrein, Uwe Timm och Monica Nagler-Wittgenstein på scen

Igår samtalade Uwe Timm och Norbert Gstrein på temat Mellan fakta och fiktion. Det blev ett intressant samtal mellan två författare som båda har baserat flera av sina böcker på verkliga personer och händelser.

Gstreins Das Handwerk des Tötens (inte på svenska) är löst baserad på hans vän, journalisten Gabriel Grüner, som sköts till döds i Kosovo 1999. Gstrein menade emellertid själv att detta bara var en impuls som satte igång tankarna hos honom. Boken som blev resultatet av det här har inte speciellt mycket med de verkliga händelserna att göra.

Uwe Timm har i Tyskland blivit känd för att ofta skriva om verkliga händelser, oavsett om det handlar om Upptäckten av currywursten eller om studentledaren Benno Ohnesorg. Boken Am Beispiel meines Bruders (inte på svenska) handlar om Timms äldre bror som frivilligt gick ut i kriget som SS-soldat och senare omkom på östfronten. Att skriva den här boken var ett sätt för Timm att göra upp med detta spöke. Som Timm själv sa så satt brodern alltid med vid middagsbordet. I familjen blev han den som hade gjort sin plikt och aldrig gjorde några fel och hur skulle han kunna göra det? Han var ju trots allt död. Han blev en idealbild som den yngre brodern, Uwe, alltid fick mäta sig emot.

Författarna fortsatte att diskutera hur man kan och får behandla döda personer i böcker och på film. Uwe Timm nämnde Daniel Kehlmann som i sin Världens mått skriver om mötet mellan matematikern Carl Friedrich Gauss och universalgeniet Alexander von Humboldt. Gstrein och Timm enades om att det är lättare att ta ut svängarna ju längre tillbaka personerna och händelserna ligger i tiden samt ju mer berömda de är.

Det märktes att de två författarna trivdes ihop och förhoppningsvis var det inte sista gången vi fick se dem på scen ihop i Sverige.

/Johan

Detta inlägg har en kommentar

  1. tochl

    En liten rapport från seminariet Mellan fakta och fiktion med Uwe Timm och Norberg Gstrein igår. http://bit.ly/2JwQn #bokmassan

    This comment was originally posted on Twitter

Lämna ett svar