Vännen och främlingen

  • Inläggsförfattare:
  • Inläggskategori:Timm
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

 Der Tod des Demonstranten av Alfred Hrdlicka vid Deutsche Oper Berlin, minnesmärke över Ohnesorg.

Vännen och främlingen utkom 2005 i Tyskland, knappt fyrtio år efter att den unge studenten Benno Ohnesorg sköts till döds av polisen i samband med en demonstration mot shahen av Iran i Berlin. Ohnesorg kom att bli en martyr för den tyska 68-rörelsen och ett slagträ i debatten om Tysklands förflutna och framtid. Händelsen blev startskottet på framväxten av grupper som Röda armé-fraktionen (RAF) och 2-juni-rörelsen.

Några år tidigare hade Timm och Ohnesorg läst in gymnasiet tillsammans i Braunschweig, blivit vänner och tillsammans tagit sina första steg mot att bli författare. I Vännen och främlingen berättar Timm om Ohnesorg och sig själv, om deras vänskap och det tyska samhället som då fortfarande var präglat av nazisttiden.

Till sin konstruktion påminner boken om I skuggan av min bror. Det är en minnesresa tillbaka till dåtidens Tyskland på det vis som Uwe Timm gjort till sitt signum. Samtidigt är det också en plädering för människors lika rätt till utbildning och för litteraturen och läsningen. Timms vackra språk och berättelsen om vänskap gör att det är en bok som stannar kvar länge hos läsaren.

/Johan

Lämna ett svar