TL042 (pocket)

Formgivare: Laurenz Bick (efter en omslagsidé av Christer Strandberg)

Bandtyp: Pocket
Antal sidor: ca 320
ISBN: 978-9186905-30-9

Utgiven: maj 2015

Fallna kvinnor – Eva F Dahlgren

FALLNA KVINNOR ger röst åt de »undermåliga« kvinnor som spärrades in på Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona på 20- och 30-talet. Boken kan ses som en fristående fortsättning på Dahlgrens uppmärksammade FARFAR VAR RASBIOLOG.

När Eva F Dahlgren arbetade med boken FARFAR VAR RASBIOLOG hittade hon ett fotoalbum i rasbiologiska institutets arkiv i Uppsala. Det innehöll bilder på nakna kvinnor inspärrade på Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona. Dessa »undermåliga« kvinnor skulle gömmas och uppfostras. Men samtidigt drogs de fram i ljuset av myndigheter och rasbiologer för att klassificeras och steriliseras så de inte kunde föröka sig.

FALLNA KVINNOR handlar om kvinnor alla tittade snett på, föraktade eller kastade lystna blickar efter. Trots fattigdom och nöd hävdade Socialstyrelsen att skörlevnad främst berodde på »psykisk störning« och »allmän social mindervärdighet«. Socialstyrelsen menade 1925 att de inlåsta kvinnorna kunde sorteras i elva »psykologiska typer«, där demimonder stod högst och berglärkor lägst. Demimonder hade ofta älskare på Östermalm medan berglärkor höll till i skogsbackar och runt hamnar.

Vilka var dessa kvinnor? Hur såg deras liv ut? Och varför hamnade de på Landskrona? Tack vare ett stort reseracharbete av Eva F Dahlgren har de intagna själva fått komma till tals. Ett stycke kvinnohistoria, en skildring av ett skamfyllt och grymt försök att försöka fostra kvinnorna i Landskrona till dugliga samhällsmedborgare. Med FALLNA KVINNOR ger Eva F Dahlgren dessa kvinnor upprättelse.

»Vissa böcker framstår som nödvändiga. Detta är en av dem.« SvD

»Jag sträckläser boken och våndas och förundras samtidigt som det är spännande.« Expressen

»Dahlgren har skrivit ännu en drabbande bok om vårt mörka förflutna.« Aftonbladet

»Fallna kvinnor är en gripande bok om några av samhällets mest utsatta under förra århundradets första hälft.« GP.