Författarna

Omslaget till Mjölk och kol (300 dpi)

 

Omslag Att dö om våren

 

 

Omslaget till Att dö om våren (300 dpi)

 

 

Ralf Rothmann

 

 

Ralf Rothmann (foto: Anja Kapunkt) (300 dpi)

 

 

Ralf Rothmann

 

 

 

Ralf Rothmann (foto: Anja Kapunkt) (300 dpi)

Ralf Rothmann

Ralf Rothmann föddes 1953 i Schleswig och växte upp i Ruhrområdet. Efter en utbildning till murare flyttade han i mitten av 70-talet till Berlin där han bl.a. har jobbat på sjukhus och tryckeri, och kört taxi. Rothmann debuterade 1984 med lyrikbandet Kratzer. Han har även skrivit dramatik och noveller, men idag är han framför allt känd som romanförfattare. Rothmann är en epiker av klassiskt snitt, och kan kanske sägas vara en, som det hette under 1900-talet i Sverige, arbetarförfattare och autodidakt. Han har tilldelats flera stora litteraturpriser, som till exempel Henrich Böll-priset 2005, Max Frisch-priset 2006 och Hans Fallada-priset 2008.

Rothmann skildrar ofta vardagen med ömhet, även om lyckan hänger på en skör tråd och olyckan lurar runt hörnet. Men det är kärleken som gör att livet går vidare. Det kanske mest centrala och återkommande temat i hans författarskap är dock sökandet, och att våga gå sin egen väg.

På svenska finns en novell av Rothmann publicerad i novellsamlingen Tyskland berättar med urval och förord av Lotta Lundberg (Bokförlaget Tranan).

Vår översättning av Rothmanns Mjölk och kol kom ut den 15 september 2009.