TL034

Översättare: Rebecca Lindskog
Formgivare: Laurenz Bick

Bandtyp: Inbundet
Antal sidor: 256
ISBN: 978-9186905-22-4

Utgiven: september 2014

Väggen – Marlen Haushofer

Det har ofta sagts att den som har läst Marlen Haushofers Väggen aldrig mer blir densamma och att det är en bok man bär med sig resten av livet. Väggen är otvetydigt en modern klassiker och har inspirerat många författare och konstnärer. Boken har också nyligen filmats.

En kvinna följer med sin kusin och hennes man till deras jaktstuga i bergen. När hon går och lägger sig första kvällen är hon ensam i huset och när hon vaknar dagen efter är hon fortfarande ensam. Hon bestämmer sig för att gå ut och leta efter sina släktingar och styr stegen mot värdshuset i närmaste by. Men på vägen dit går hon rakt in i en genomskinlig vägg, och kommer inte vidare. På andra sidan väggen är alla varelser, både djur och människor, döda.

Hon går tillbaka till huset, och får snart sällskap av hunden Lo, en katt och en ko. Och med denna nya, udda familj försöker hon överleva och skapa sig ett nytt liv. Det är en berättelse som handlar om det basala i livet, och på ett yttre plan händer inte så mycket, men trots det är skildringen både fängslande och spännande som få andra romaner.

Marlen Haushofer föddes 1920 i Frauenstein i Österrike och dog bara 50 år gammal i cancer. Under sin livstid skrev hon inte bara en lång rad böcker som har blivit klassiska, utan också dramatik, barnböcker och radioteater.

Med efterord av översättaren.

”En underbar roman”, Doris Lessing.