TL089

Översättare: John Swedenmark
Formgivare: Laurenz Bick

Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 104
ISBN: 978-91-869057-7-4

Utgiven: september 2022

Tunga moln – Einar Kárason

 »Nu kom de andra upp över kanten, den ene efter denandre, och pojken hörde att männen kippade efter andan,chockades av vad de såg: Herregud, hördes någon säga.«

Efter framgångarna med den isande Stormfåglar återkommer Einar Kárason med en kortroman om en annan händelse som det isländska folket aldrig glömmer: en flygkrasch i oländig terräng 1947.

Vi får möta de enda överlevande, Hjálmtýr och hans lilla dotter. Vi får möta Hulda, som missar planet och överlever och blir dotterns barnflicka. Vi får möta folket i den lilla fiskebyn på norra Island, tre gårdar bara.

Men huvudpersonen är ändå den underlige pojken som är så säregen att han inte kan gå i skolan men på egen hand har lärt sig allt om flygplan från böcker han läser, och som hittar ett spädbarn bland spillrorna, svävande mellan liv och död …

Tunga moln är dels en gastkramande skildring av en allvarlig flygolycka och räddningsarbetet; dels en berättelse om en autistisk pojke som blir hjälte och hittar ett sätt att ta vara på sina specialbegåvningar. En hyllning till det unika.

Einar Kárasonär född 1955 i Reykjavik och känd bland annat för trilogin Djävulsön, Guldön och Det förlovade landet, varav de två första delarna filmatiserades i mitten av 1990-talet. Utöver romaner har han även skrivit lyrik, barnböcker och filmmanus.

Efter succén Stormfåglar som fick stor uppmärksamhet både i hemlandet och internationellt, inte minst i Sverige – Stormfåglar tilldelades Kulturhuset Stadsteaterns pris som bästa översatta bok 2019 –, är Einar Kárason nu tillbaka med Tunga moln – en lika fantastisk berättelse. Som alltid i svensk tolkning av den prisbelönte översättaren John Swedenmark.