TL090

Formgivare: Laurenz Bick

Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 344
ISBN: 978-91-869057-8-1

Utgiven: september 2023

Och hjärtat slår – Ingrid Kampås

Kan du inte ställa frågor jag kan svara på, sa Ragnar lugnt. För vad slår hjärtat? För livet, antar jag. Det bara slår. För skratt och tårar, smärta och glädje, allt sådant som hör till att leva.

Son följd av son har i många generationer brukat gården Ingvars i Hallands inland, släkte efter släkte. Men tiden efter andra världskriget sker stora förändringar genom jordbrukets tekniska, och samhällets sociala, förvandling.

På Ingvars tvingas den unga kvinnan Tora ta över gården efter att hennes far Holger försvunnit till Amerika och hon också så fult har svikits av maken Erik som mystiskt försvinner. Tora får kämpa ”som en hel karl” som folket i bygden säger, men driver gården framåt, får fler kor och finner till sist äkta kärlek.

I nutid har Ingvars tagits över av Toras barnbarn Lisa, mjölkbonde, företagare och mamma, en fighter som tänker att kunde farmor så kan jag. En försommardag anländer Bill, Holgers amerikanska barnbarn, en krisande trumpetspelande man som vill hitta sig själv genom att hitta sina rötter.

Och hjärtat slår är en roman som handlar om människans bundenhet till naturen, om kors vishet, om att vara den som får skit under naglarna så att andra kan få mat och om hur många miljarder hjärtslag ett människoliv fyllt av hopp och längtan är.

Och hjärtat slår är Ingrids nionde roman. Hennes förra bok, I väntan på kometen, utsågs till åretsbok i Hela Halland läser 2021.