TL007

Översättare: Jörn Lindskog
Formgivare: Laurenz Bick

Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 416
ISBN: 978-91-869056-5-1

Utgiven: september 2022

Ikarien – Uwe Timm

Tyskland i april 1945: Michael Hansen återvänder som amerikansk soldat till sitt födelseland. Hans uppgift är att undersöka vilken roll viktiga vetenskapsmän har spelat i Hitlers Tyskland. Han lär känna Wagner som har hållit sig gömd i källaren under ett antikvariat i München och där överlevt kriget. Wagner berättar om sin nu döda ungdomsvän, professor Alfred Ploetz som introducerade termen rashygien.

Det är berättelsen om två män som båda drömde om det perfekta samhället. Den ena om en socialism enligt Marx, den andra om det utopiska samhällsprojektet Ikarien, grundat i USA av den franska revolutionären Étienne Cabet. Och om hur mycket som kan gå fel på vägen från utopi till verklighet. Och om hur vetenskapliga teorier kan krossa all form av empati och medmänsklighet.

Uwe Timm är en av det samtida Tysklands stora författare. Han är född 1940 i Hamburg och har skrivit en lång rad romaner och ett flertal barnböcker. I mitten av 1950-talet utbildade han sig till körsnär, och i början av 1960-talet gick han på vuxengymnasium och började sedan studera. På svenska finns sedan tidigare fyra vuxenböcker och ett par barnböcker, varav tre av romanerna är utgivna av Thorén & Lindskog. År 2009 gav Thorén & Lindskog ut Upptäckten av currywursten som blev Timms stora genombrott i Sverige.

”Frihet och rättvisa finns inte bara där, det måste försvaras om och om igen. Också i den närmaste, allra närmaste omgivningen.”