TL050

Översättare: Jörn Lindskog
Formgivare: Laurenz Bick

Bandtyp: Inbunden
Antal sidor: 240
ISBN:978-91-869053-8-5

Utgiven: januari 2022

Fabian – Erich Kästner

I Fabian skildrar Erich Kästner en världsmetropol färgad av politiskt våld och nazismens framväxt, men också fri kärlek och obskyra klubbar. I början av 1930-talet är det djup ekonomisk kris i kölvattnet efter den stora börskraschen och människor är rädda för arbetslöshet och hunger, och vad som kan tänkas komma.

I berättelsens centrum står Jakob Fabian och hans bäste vän, den förmögne Labude, som arbetar på sin akademiska och politiska karriär. Fabian är precis som Labude litteraturvetare men jobbar som reklamman för att försörja sig. På kvällarna driver de runt på jakt efter kärlek och nöjen.

Fabian har lämnat Dresden med stora ambitioner för att studera och göra karriär i huvudstaden. Medan Labude försöker hitta lösningar för att göra världen bättre och hindra diktaturens framväxt har Fabian en cynisk och ironisk syn på livet. När han träffar Cornelia Battenberg, den stora kärleken, växer dock optimismen i honom men snart träffas han av ödesslag efter ödesslag.

Erich Kästner föddes 1899 i Dresden och dog 75 år gammal i München. Kästner var och är en känd och älskad författare som skrev poesi, barnböcker och romaner. Hans kanske mest kända barnbok är Emil och detektiverna, och mästerverket Fabian är otvetydigt hans mest kända vuxenbok. Under Hitleråren valde han att stanna i Tyskland trots att han förbjöds att arbeta som författare. Han var den enda författare som själv såg hur hans böcker kastades i lågorna under nazisternas bokbål 1933.

I översättning av Jörn Lindskog som också har skrivet efterordet.