TL041

Formgivare: Laurenz Bick

(målningen är gjord av Carl Bjerkås)

Bandtyp: Inbundet utan skyddsomslag
Antal sidor: ca 192
ISBN: 978-9186905-29-3

Utgiven: april 2015

Blå flicka – Ana Porss

BLÅ FLICKA är berättelsen om vänskapen mellan Margot och Ella. Margot är en ung, gift kvinna och Ella en äldre dam och änka. De lär känna varandra av en slump under sent 70-tal. Det är en Göteborgsroman med driv och ett lyriskt språk som fängslar.

Margot vill inget hellre än att få känna sig älskad men hennes man, författaren Ernst, får henne med sitt narcissistiska tänkande att bli alltmer destruktiv. När Ernst, inspirerad av poeten Rilke, förklarar att hon bara är »ett ting, en liten människa« och att han därför inte kan säga att han älskar henne upplever hon att hon tudelas. I hennes inre föds »Otter« som tvingar henne att ständigt anpassa sig till andra eftersom det är hennes enda sätt att handskas med sitt självförakt.

Som nybliven mor lär Margot känna Ella som får henne att fundera på sitt liv och det undermedvetna dyker plötsligt upp i Margots tankar och drömmar. Så småningom får några händelser henne att konfronteras med sitt förflutna och efter skilsmässa och flytt från Göteborg till en skärgårdsö återförenas hon med sin syster som hon inte träffat på flera år.