TL052

Översättare: Jörn Lindskog
Formgivare: Laurenz Bick

Bandtyp: Danskt band
Antal sidor: ca 216
ISBN: 978-9186905-40-8

Utkommer: feb 2017

April – Angelika Klüssendorf

APRIL tar vid där Angelika Klüssendorfs föregående roman „flickan“ slutar. Det är en mörk skildring om en utsatt människa, skriven på ett enkelt, vackert och poetiskt språk. När April så äntligen får möjlighet att lämna DDR känner hon först rädsla och osäkerhet, hon tvekar, men bestämmer sig ändå för att flytta till väst. Här ljusnar också berättelsen och såren i April börjar läka.

I APRIL får vi följa flickan på sin väg in i vuxenvärlden. Efter avslutad skolgång blir hon tilldelad ett rum i en lägenhet och ett arbete av myndigheterna. Hon är nu än mer utlämnad än tidigare, måste stå helt på egna ben och forma sitt eget liv. Hon har gett sig själv ett namn: April, men känner sig främmande i sitt kontorsarbete, glider in i ett alkoholberoende, hamnar på mentalsjukhus, men upptäcker också kärleken, startar en litteraturtidskrift och kämpar för att få möjlighet att lämna DDR.

Romanen har ett språk som påminner om Klüssendorfs förebilder, Faulkner och Munro. Längre från den ostalgi som annars ofta präglat den tyska litteraturen och filmen efter murens fall har vi aldrig varit i den här Frank McCourt-liknande berättelsen.

APRIL var, liksom „flickan“, nominerad till Tyska bokpriset och har hyllats av en enig kritikerkår.