En nästan omöjlig bedrift

En nästan omöjlig bedrift

Öppet hav är den avslutande delen i Einar Kárasons storslagna romantrilogi om tragiska olyckshändelser och hjältemod i Island under andra hälften av 1900-talet.

Vi får lära känna Guðlaugur Friðþórsson som en iskall vinternatt simmar i sex timmar i femgradigt vatten, och överlever: en nästan omöjlig bedrift.

Öppet hav skildrar de tankar och minnen som håller mannen igång medan kroppen allt mer avdomnad kämpar sig fram genom det femgradiga vattnet. Han konverserar med djuren han möter, och berättar roliga historier och anekdoter för sig själv. Sammantaget blir boken en berättelse om Västmannaöarna, en mycket speciell bygd med egna traditioner och minnen, som Turkrånet på 1600-talet när stora delar av befolkningen togs som slavar och såldes i Nordafrika, eller det stora vulkanutbrottet 1973, som tvingade befolkningen till fastlandet.

En ny fantastisk roman av Einar Kárason, som alltid i svensk översättning av John Swedenmark.

 

Lämna ett svar