Roman med förhinder

Ulrich_Plenzdorf_PaulundPaula_2-page-001

Höstens första bok från TL är en bok med förhinder. Redan 1973 gav Norstedts ut Plenzdorfs debutroman Den unge W:s nya lidanden. En internationell framgång som översattes till mer än 30 språk.

1979 kom så hans roman Legende vom Glück ohne Ende ut i Tyskland. Norstedts köpte rättigheterna och gav Britt-Marie Ek i uppdrag att översätta den. Hon levererade översättningen, Norstedts betalade ut arvodet, men mer hände inte.

Romanen bygger på DDR-filmen ”Legenden om Paul och Paula”, men boken tar också vid där filmen slutar. På sin tid hotades filmen av totalcensur; det var i slutänden Honecker personligen som bestämde att den skulle få visas.

Filmen tillhör otvetydigt europeisk kulturhistoria, och vi på Thorén & Lindskog är därför glada att vi nu äntligen kan presentera Lycka – Legenden om Paul och Paula: denna alldeles speciella roman. Bättre sent än aldrig!

Lämna ett svar