Expressen, Juha Valjakkala och Victoria Larsson

rooftopyoga4 Foto: © Grit Siwonia
Det här är Victoria Larsson, Thorén & Lindskogs första svenska författare.

Semestrarna börjar lida mot sitt slut, men nyhetstorkan håller i sig. Kvällsposten och Expressen publicerar en extrabilaga om Juha Valjakkala och Åmselemorden. På ett uppslag med rubriken ”Trippelmördaren Juha blir flickidol” ondgör man sig på kvällstidningsmaner över alla unga beundrarinnor och tidningen Frida som ”tog fasta på det intresse som uppstått för Juha Valjakkala”, och det hela illustreras med en ung Victoria Larsson som ligger på golvet omgiven av tidningsuppslag om morden och rättegången.

I höst kommer vi att ge ut Victoria Larssons debutroman. Det är berättelsen om Veronica, en utsatt tonårstjej på norrländska landsbygden som lider under acne vulgaris och sluter en pakt med djävulen för att komma ifrån den. För en ung tjej är bara värd något om hon är snygg.  Men det är också en berättelse om oheliga allianser och flickor som inte förstår vad det betyder att ställa upp på bild i kvällspressen och berätta om sin fascination för en mördare. Romanen drivs bland annat framåt av Juhas brev till Veronica.

Idag bor Victoria i Berlin och har studerat både psykologi och litterär gestaltning i USA, där hon bodde många år i New York. Boken kommer att översättas till danska, och vi hoppas att fler språk följer.

Och så har vi bilden på den 17-åriga Victoria i Expressens och Kvällspostens bilaga om Juha med bildtexten ”Victoria Larsson var en av alla som köade för att få en plats i salen under rättegången.” Då var hon en av många tonårstjejer som inte var myndiga och besökte rättegången. Flickor som fick problem för att de hade visat sig på bild i kvällspressen. Kanske hade man kunnat tro att Victoria skulle ha blivit tillfrågad om hon ville vara med i den här bilagan? Men vi tror ni anar svaret.

/Jörn

 

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar