Den tredje i höst

Ricarda Junge är den tredje författaren som vi ger ut i höst. Boken är Stalinhusen, översatt av Nina Katarina Karlsson, och handlar om Lena och Leander som flyttar med sin son från Hamburg till Berlin, till ett av de praktfulla Stalinhusen på Karl-Marx-Allee. När paret skiljer sig och Leander flyttar ut, börjar konstiga saker inträffa. Stalinhusen lyckas på en och samma gång vara en modern spökhistoria och en relationsroman, och det fascinerande är att man aldrig riktigt vet när den är det ena och när den är det andra.

Ricarda Junge är uppvuxen i Wiesbaden och har gått på välrenommerade författarutbildningen i Leipzig. Inför Stalinhusen gjorde Junge digra efterforskningar och studerade de gamla husböcker som man förde i alla hyreshus i DDR. I de här böckerna antecknade man information om alla hyresgäster, om alla gäster som stannade mer än tre dagar och naturligtvis när någon hade besök från väst.

När vi träffade henne i våras berättade hon mycket om de här husböckerna och en och annan intressant historia kom aldrig med i boken, men jag gissar att hon kommer att berätta några av dem när hon kommer till Stockholm i slutet på september i samband med att vi har släppefest för vår nya serie med unga tyskspråkiga författare.  Först ut är just Ricarda Junge och Benedict Wells som båda kommer att finnas på plats den 26 september i Stockholm. Här finns mer information om evenemanget.

/Johan

Lämna ett svar